Beltéri ajtók

A beltéri ajtók egyedi méretben, nagy modellválasztékkal készülnek. Közel negyvenféle fahatású szín választható az ajtókhoz, valamint ezek kombinációja. Ezen felül a furnér ajtók egyedi színválasztékban, illetve a festett ajtók a RAL színekben érhetők el.

 

A hordozó HDF frontlemezre van kasírozva. Ez a legkeményebb típus. A konkurens termékeknél MDF azaz pozdorja, más néven faforgács lemez a hordozó felület. A HDF sokkal erősebb, ha nekiütközik valami, nem szakad be.
Rétegelt élléc teszi merevebbé az ajtólapot, így az kevésbé hajlamos a csavarodásra.

 

A beltéri ajtók lapszerkezete

 

A beltéri ajtók felülete

A CPL felület (Continuous Pressure Laminate) gyártásakor a gyantát egy nagyméretű hengerrel folyamatosan préselik a hordozófelületre. A legutóbbi fejlesztések után a Full CPL termékek lapja és tokja teljesen egységes borítást kap, ami esztétikai és tartóssági szempontok szerint is kiemeli a piacon kapható más CPL néven árult ajtók közül. Azoknál a tokborítás egy része az alacsony mechanikai ellenállású dekorfóliát (papírfólia) kapja.

 

A HPL felület (High Pressure Laminate) a forgalomban lévő felületek legkeményebbike. Kifejezetten erős igénybevételű nyílászárók esetén használjuk (nedvestéri helyiségek, közintézmények, stb.)

 

A furnér felület esetén a lapra és a tokra 0.6mm vastag élő fahámozat kerül, így a valódi fa ajtók egyedisége és szépsége valósítható meg. Ezek a hámozatok a laminált ajtókhoz hasonlóan lehetnek teli vízszintes és függőleges szálirányúak, vagy intarziákból  előállított minták is. A felület pácolható és selyemfényű lakkozást kap.

 

A festett ajtók alapfóliát kapnak és alapozó festés után festőkamrában, festékszórós technikával nyerik el végső kifinomult formájukat. Szerkezetük teljesen azonos a laminált felületűekével. A festett ajtólapra szinte bármilyen forma gravírozására lehetőség van.

 

Rejtett vagy tapéta ajtó: ennél a típusnál lehetőség van az ajtó tokját teljesen elrejteni, ami azt eredményezi, hogy az ajtólap szinte nem is látszik, csak egy vékony rés látható körben a falfelületen.

 

A beltéri ajtók belső szerkezete

Papírrács: az ajtólap gyártás általános kialakítású térkitöltő betétszerkezete. Ideális stabilitású, csekély hanggátlású betétszerkezet.

 

UDF Könnyített MDF: ha szeretnénk fokozni a hanggátlást, abban az esetben az UDF betétes ajtó a legmegfelelőbb választás, de fontos tudni, hogy ettől nem válik hanggátlóvá az ajtó!

 

RSP Furatolt forgácslap: gyakori ajtólap betét, ami merevebb a leggyakrabban használt papírrácsnál. Merevebb tartást ad az ajtónak, ezért nagyobb mechanikai igénybevételnél is szokták alkalmazni.

 

VSP könnyített tömör forgácslap: nagy merevségű és szigetelő képességű alapanyag. Elsősorban magas mechanikai igénybevételű, projekt környezetben használják, ahol a papírrács UDF lap már nem elég erős.

 

Ajtólap -és tokillesztési lehetőségek

Ajtólap tokillesztési lehetőségek

 

A beltéri ajtók különleges típusai

Technikai ajtók - egyedi igények kiszolgálásra pl. röntgen ajtó, hanggátló ajtó, tűzgátló ajtó, klímatechnikai ajtó, nedves vagy vizestéri ajtó, stumpfos vagy falcnélküli ajtó (síkbazáródó), tokba nyíló ajtó, stb.

 

A tokba nyíló ajtó egészen egyedi kialakítású, ugyanis nem arra az oldalra nyílik, amelyiken elhelyezkedik, hanem befelé, az ajtótok közepe felé. Ez a különleges megoldás lehetővé teszi, hogy pl. az egy falon egymás mellett elhelyezkedő ajtók ugyanúgy nézzenek ki zárt állapotban, függetlenül attól, hogy merre nyílnak.

 

Klímabetét – ha az ajtó által határolt helyiségek levegőjének hőmérséklete, páratartalma jelentősen eltérő, akkor az ajtólap elvetemedhet. 5 Celsius fok és 20% relatív páratartalom különbség felett javasolt a klímabetét elhelyezése az ajtólapban. Elsősorban kamra, fürdőszoba, padlás, pince és fűtött garázs felé nyíló ajtók esetén indokolt.